Fővárosi Önkormányzat Óvodája

Zsenge sárgarépával töltött

csirkemell tekercs

Hozzávalók: 4 szelet vékonyra klopfolt csirkemell filé, 1 ek. magos mustár, 1 felkarikázott póréhagyma, 2 reszelt sárgarépa, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 3db apróra vágott aszalt paradicsom, 2 ek. friss petrezselyem, só, bors, vaj, olíva olaj 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A csirkemell szeleteket sózzuk, borsózzuk, vékonyan megkenjük mustárral. Kevés vajon/olajon megpároljuk a pórét, a sárgarépát, hozzáadjuk a fokhagymát, paradicsomot, petrezselymet. Egyenletesen elosztjuk a csirkemell tetején, és szorosan feltekerjük. Tűzálló edénybe tesszük, és egy kevés vajjal megkenve szép pirosra sütjük.


Fűszeres barnarizzsel töltött cukkini

Hozzávalók: 20 dkg főtt barnarizs, 1 ek. zöldségleves por, 2 kiözepes cukkini, 1 nagy fej hagyma, 2 gerezd áttört fokhagyma, 1kk. pirospaprika, 1 kk. kurkuma, 1 kk. bazsalikom, 2 apróra vágott kápia paprika, só, bors, 2 ek. olíva olaj, + a sütéshez, 2 cukkini, 1 csokor vágott snidling, 2 ek. pirított szezámmag

A rizst a zöldséglevesporos vízben megfőzzük (1 csésze barnarizshez 2 és negyed csésze vizet számoljuknk). A cukkinit hosszában félbevágjuk, húsát kikaparjuk, apróra vágjuk, a hagymával és a fokhagymával az olajon aranysárgára pirítjuk. Belekeverjük a főtt rizst, a fűszereket, a felkockázott paprikát. beletöltjük a kivájt cukkinibe, és egy tűzálló tálba helyezzük. Alufóliával letakarjuk, és 180 fokos sütőben kb. fél órát sütjük. tetejére frissen vágott snidlinget és szezámmagot szórunk, salátával tálaljuk.


Mezei Elmirával egészségmegóvó ételeket készítettünk.

Afrikai harcsa zöldfűszeres paradicsommártásban

Hozzávalók 4 személyre: 4 db 20 dkg-os afrikai harcsafilé, 4 ek. olívaolaj, 1 kisfej apróra vágott vöröshagyma, 2 gerezd áttört fokhagyma, 40 dkg friss, érett paradicsom, 1 ek friss bazsalikom, 1 ek vágott friss snidling, só, bors

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kanál olajjal, és belehelyezzük a 4 halfilét. meghintjük sóval, borssal, még egy kanál olajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Közben elkészítjük a szószt. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, és a héját lehúzzuk, apróra vágjuk. A maradék két kanál olajon megdinszteljük a hagymát, és a fokhagymát. Sózzuk, borsózzuk. Mikor már kellően átpirult, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és jól összefőzzük. A végén beletesszük a zöldfűszereket. A kész halra halmozzuk, és ízlés szerint krumplipürével, párolt rizzsel, vagy egyszerűen zöldsalátával tálaljuk.


Céklás-répás fasírt - kb. 15 darabhoz:

1 egyben sült reszelt cékla, 1 reszelt sárgarépa, 2 szál újhagyma vagy póréhagyma apróra vágva, 10 dkg reszelt sajt, 20 dkg darált hús, 1 tojás, 1kk. kapor, 2 ek. apróra vágott petrezselyem, só, bors, kacsazsír a sütéshez.

A reszelt céklát és répát alaposan összekeverjük a hagymával, a sajttal, a darált hússal, a tojással, a zöldfűszerekkel, sóval, borssal. Kb. 15 darabra osztjuk, és kis kerek fasírtokat formázunk belőle. Egy nagy serpenyőben felhevítjük a zsírt, és a fasírtokat lassú tűzön, mindkét oldalukon szép pirosra sütjük.

 

Avokádó krém:

2 hámozott, érett avokádó, 1-2 gerezd áttört fokhagyma, 1/2 apróra vágott lilahagyma, 1 ek. friss citromlé, só, frissen őrölt bors ízlés szerint.

Az avokádót villával összetörjük, hozzáadjuk a fokhagymát, a lilahagymát, a citromlevet, sót, borsot. Alaposan kikeverjük és frissen tálaljuk.


Tonhalkrém:

20 dkg lecsöpögtetett konzerv tonhal, 2 apróra vágott kemény tojás, 5 dkg puha vaj, 1 tk. apróra vágott lilahagyma, 2 ek. friss citromlé, frissen őrölt bors ízlés szerint.

A tonhalat villával összetörjük, hoizzáadjuk az apróra vágott kemény tojást, a vajat, a felaprított lilahagymát, meglocsoljuk citromlével, és borsozzuk. Botmixerrel egy perc alatt krémesítjük.


Tojáskrém: 

8 db kemény tojás, 2 ek. liba vagy kacsazsír vagy vaj, 1 közepes fej apróra vágott lilahagyma, 2 tk. mustár, só, bors ízlés szerint.

A kemény tojásokat meghámozzuk és egész apróra vágjuk. Összekeverjük a zsírral, az apróra vágott lilahagymával, mustárral, sóval és borssal.


Datolyagolyók:

15 dkg magozott datolya, 1/2 dl víz, 12-14 dkg őrölt mandula, 5 dkg puha vaj, 1/2 tk. őrölt fahéj, 1 nagy csipet vaniliaőrlemény, 3 dkg kókuszreszelék a bevonáshoz

A datolyát felkockázzuk, és a vízzel felforraljuk. Turmixoljuk, és egy tálban összekeverjük az őrölt mandulával, vajjal, fahéjjal és a vaniliával.  Apró golyókat formázunk belőle, meghempergetjük a kókuszreszelékben és tálaljuk. Hűtőben sokáig eláll.