Fővárosi Önkormányzat Óvodája

ÚJ SZÉCHENYI TERV

"Egyél jobban, Mozogj többet!"

A projekt az Európai Unió támogatásával jött létre.

TÁMOP-6.1.2. (A-09)1-KMR-2010-0396

2011 november - 2012 július

 

EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDRA NEVELÉS ÓVODÁNKBAN

 

Nevelőmunkánkban fontosnak érezzük, hogy már az óvodáskor fogékony éveiben találkozzon a kisgyermek az egészséges életmódra nevelési törekvéseinkkel mindennapi életének színterén, az óvodában. Ezért egészségpedagógiánkban a gyermekek tudását úgy fejlesztjük, hogy alkalmassá tegyük őket az életben való boldoguláshoz szükséges ismeretek, képességek megszerzésére, mindennapos gyakorlására.

Óvodai nevelési programunk a legalapvetőbb feladatokat vállalja magára (a helyes táplálkozási szokások kialakítása, megerősítése, a mozgás megszerettetése, lelki, érzelmi egyensúly megteremtése) annak érdekében, hogy segítséget nyújtson a 3–7 éves korú gyermekek egészségre nevelésében, a preventív gondolkodás elterjedésében.

Óvodánkban az évszakok ritmusához alkalmazkodva ismertetjük meg a gyermekekkel az egészséges táplálkozást, melynek alapja zöldségekből, gyümölcsökből, gabonafélékből, olajos magvakból, könnyen emészthető fehérjékből és megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásából áll.  Az óvoda központi étrendjét naponta, a szülők segítségével egészítjük ki. Valószínű, hogy a gyermekkorban megalapozott helyes étkezési szokások felnőttkorban is megmaradnak.  

Az egészséges testkultúra kialakítása érdekében minél több mozgásos alkalmat teremtünk gyermekeink számára. A napi fél óra szabad levegőn történő intenzív, irányított mozgásos játék nagyon fontos, elősegíti izmaik megerősödését, testsúlyuk gyarapodását, szívük és tüdejük egészséges fejlődését, a betegségek megelőzését. Munkánkat szakemberek, gyógytornász és konduktor segítik. Erdei és falusi óvodánkban a megszerzett mozgástapasztalatokat másfajta körülmények között gyakorolhatják gyermekeink.     

A fizikai erősödés lelki erősödést eredményez.  A lelki egészség, az érzelmi nevelés biztosítása fontos feladatunk, mivel a kisgyermekkori személyiségfejlődésben meghatározó szerepe van. Ezt minden nap játékkal, mozgással, meséléssel, derűs, nyugodt légkör megteremtésével valósítjuk meg.